Potatisuppropet

Viktor Zaunders
6 min readApr 29, 2020

--

2 bäddar potatis (+en lök/morot och en svampsurprise!)

I påskas så startade ett gäng från omställningsnätverket en reboot på ett 100 år gammalt potatisupprop!

När jag läste om detta i veckan så läste jag det som “potatisupproRet” inte uppropet, jag tyckte det var helt logiskt eftersom det är läge för uppror mot vår kära och kollektivt skapade livs-utplånande-maskin. Men, för förtydligande är det alltså ett upprop. Hepp, odla potatis!

Uppmaningen för 100 år sedan, dags igen!

Precis på tiden. Det är ett långt år i år. Det känns som tiden innan Corona är något som borde finnas i historieböcker och vi vet fortfarande mycket lite om hur hela vårt samhälle kommer att skifta i dess spår. Men det finns många som pratar om att bristen på arbetande i jordbruken (bland annat pga av de stängda gränserna) i samband med klimat och ekonomi haveri kan sätta käppar i hjulen på vagnarna som rullar med mat världen över [1][2][3].

Oberoende av precis vad som kommer detta år så är det alltid en bra idé att odla potatis. Det är dessutom en väldigt lätt gröda att odla, det blir stora och pampiga plantor och det är väldigt väldigt gott att äta sin egen!

Så, nu när det ändå är långhelg, kanske några kan tänka sig att sätta lite potatis. Det behöver bara ta en enda dag att sätta, lite sporadisk vattning ifall det blir en väldigt torr sommar och efter det är det bara att skörda de ljuva jordäpplena.

2020 är kanske året när nästan dubbelt så många som vanligt odlade potatis? eller hur? nu kör vi!

För att göra det hela helt lätt så tänkte jag visa hur man kunde göra det utan spade! Jag är en sån som odlar mest utan att gräva i marken i alla fall (gräver typ bara för att sätta stora buskar eller träd) men speciellt med potatis så är det fantastiskt lätt.

Grävfria potatisbäddar!

För att skapa bäddarna som vi har gjort här behöver man lite matrial.

Halm kan man få lite varstans (skriv på facebook eller kolla blocket), man behöver INTE en hel bal som vi hämtade, vi använde kanske en femtedel av den på bilden. Du kan prega in grejerna i en helt vanlig bil eller lådcykel om du har den lyckan.

Uppstartsmaterial

Så, processen i kortet är som följer:

  1. Lägg kartong på valfri markbit (en gräsmatta som inte kommer behöva klippas till exempel)
Redo för halm!

2. Lägg halm ovanpå kartongen

Påbörjade gångar och bäddar

3. Strö några centimeter jord på halmen (den är frivillig, att odla potitis direkt i halm går fint, men vi gillar jord)

5cm jord på halmen, ta gärna en paus för att kolla höjdnivåer.

4. Sätt potatis i jorden

Potatis i bäddarna!

5. Täck över med något, typ gräsklipp, löv, halm eller whatever (att täcka bar mark gör att vatten inte ångar bort, temperatur isolering och att det inte jord blir bombarderad av regndropparna så hetskt när det regnar)

Verkar det för jobbigt? En dag är för mycket tid att lägga? Klart! Ingen fara! Det finns också ett 10 minuters sätt. Snabbare än så blir det inte. Här kommer:

Hinkpotatis!

Hinkpotatis (krukor kan även användas för lite mer ljuv estetik) går till så enkelt att man lägger lite jord i en hink. Lägger i en eller två potatisar. Täcker över dem och vattnar. Funkar även bra på balkongen för den som har en sån att götta på.

Om man bara lägger lite jord i botten och inte fyller hela hinken, så kan man efterhand som potatisen kommer upp fortsätta fylla på med jord. Då kan potatisen skjuta nya skott i sidan och man får fler potatisar i hela hinken. Magi!

Har man riktigt bra flyt så kan man säkert få ett kilo i en hink, hur många kilo äter du om året? Hur många hinkar skulle du behöva?

Bonus: Svamp!

Förrutom växter så har jag dille på svamp. Så jag tänkte passa på att dela med mig med ett experiment som jag har gått och suktat efter att få göra länge.

Vi försöker odla ostronskivling på långbäddar och när svampen är skördad ska de dressas med jord och bli rödbetsbäddar!

Jag har tidigare odlat ostronskivling på bara halm i plastlådor, de frodas!

Detta är typ nästan lika enkelt som potatisen men jag har inte sett någon testa det innan.

Planen i korthet (Det börjar på samma sätt som potatisen ovan, den bädd som är närmst grusgången är min svampbädd):

  1. Kartong på gräsmattan (som slipper klippas)
  2. Halm i basikt-bad för pastörisering
  3. Halm på marken efter 24h i bad
  4. Strössla ner mycel
  5. Täck över med duk
  6. Vattna/vänta

En sak som säkert står ut som oklar i den listan gissar jag är punkt 2. Så här kommer en kort förklaring till det.

“Pastörisering”

För att halmen ska bli ganska smaskig för ostronskivling och inte alls smaskig för andra organismer som bakterier och mögel, så kan man bada halmen i 24h i en lösning med hög pH. Detta är ett ganska vanligt sätt att “pastörisera” halm som används av många svampodlare.

Normalt sätt gör man detta genom att tillsätta kalk i vattnet men eftersom vi har en himla massa aska och jag gärna ville testa om inte svampen skulle gilla denna aska med kolbitar så testar vi om det kan funka istället. Vi försökte mäta pH och tror det blev ca 10–11 (normal förespråkande vid pastörisering är typ 12)

Efter att halmen har dragit sig in 24h så lade vi den på kartonen och blandade med mycel, sen täckte vi över hela rasket och öppnar ibland för att vattna.

Pastörisering av halm med aska

Processen i bilder:

Halmen blandas med mycel
Mycel som växt på vete sprids ut i halmen
Duk som får täcka halmen för värme och skydd mot andra sporer och andra invadörer.
Tillväxt av mycel under halmen, ca 2 veckor in.
Vi odlar visst vetegräs! Vissa av vetekärnorna som mycelet är odlat på har börjat gro (ca 3 veckor in)

Om och när ostronskivlingarna tittar upp så uppdaterar jag inlägget såklart!

Börja odla potatis redan till valborg!

Så, glad valborg.

Hoppas du sätter åtminstonde en potatis. Och när du sätter en kan du väl lika gärna sätta 10? Ta en hörna av gräsmattan, nästa år kommer du ha en fin grönsaksbädd att odla bönor eller annat gött i där då med! Bonusar hela vägen! Se så, odla! :)

--

--

Viktor Zaunders

Idea pollinator and bridge-builder with a love for networks, ecology & technology.